O projektu

Matematički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo je projekt „Financijska pismenost u suvremenom matematičkom obrazovanju“ u jesen 2022. godine, a provedba projekta omogućena je donacijom tvrtke Addiko Bank d.d. Konkretni rezultati projekta bit će vidljivi u prvom kvartalu 2023. godine, u vidu novokreiranog nastavničkog materijala.

O ulozi i ciljevima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta

Voditelji projekta, doc. dr. sc. Matija Bašić i prof. dr. sc. Željka Milin Šipuš, osmislili su i pokrenuli ovaj projekt s ciljem uvođenja istraživački usmjerene nastave matematike koja podržava osobni razvoj, odgovornost, inovativnost i konceptualno razumijevanje primjene matematike u kontekstu svladavanja osnova financijske pismenosti.

Osim koristi za studente matematike i buduće nastavnike koji sudjeluju na projektu, nastavnike matematike te učenike od 7. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole, projekt potiče osnaživanje partnerstva i razmjenu iskustava između financijskih i obrazovnih institucija, od osnovnoškolske do sveučilišne razine.

Za širu javnost ovaj projekt usmjeren je na podizanje svijesti o važnosti financijske pismenosti, novih paradigmi u poučavanju matematike te integraciji različitih dijelova društva u ovakvim inicijativama.

O ulozi i ciljevima Addiko banke

Addiko banka, u skladu sa svojom poslovnom strategijom, promiče važnost podizanja financijske i digitalne pismenosti na nacionalnom nivou, naročito među mlađim generacijama koje se tek kreću susretati s potrebom upravljanja financijama.

Prema istraživanjima kojima Addiko raspolaže, mladi u dobi između 18 i 30 godina ne posjeduju dovoljno razumijevanje osnovnih financijskih pojmova, nemaju povjerenje u financijske institucije te ne poznaju spektar financijskih proizvoda za svakodnevno upravljanje vlastitim i poslovnim financijama (npr. tekući račun, kredit, platne kartice, udjeli u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima) u odrasloj dobi.

Kao posljedicu neznanja i nesigurnosti, mladi ograničeno koriste financijske proizvode, ne koriste digitalna rješenja u njihovoj punoj dostupnosti te nemaju znanja kako stvoriti svoju kreditnu sposobnost i biti svjestan svoje financijske povijesti, što je naročito važno kod ulaska u dugoročne financijske ugovore, kao što su stambeni krediti, poduzetničke inicijative i drugi.

Addiko Bank d.d. je banka specijalizirana za poslovanje s građanima te malim i srednjim poduzetnicima. Addiko banka je 7. po veličini članica hrvatskog bankarskog sustava s najvišom stopom kapitala među velikim bankama (preko 30 posto) i najnižim udjelom loših plasmana (ispod 5 posto) na tržištu.

Addiko teži pozicioniranju kao banka koja razvija inovativna, digitalna bankarska rješenja koja je spremna podijeliti znanja sa zajednicom te investirati u rješenja kojima će povećati digitalnu i financijsku pismenost, posebno među mladima koji se tek spremaju za upravljanje osobnim ili poslovnim financijama.